top of page
Keresés
  • Grüll Tibor

Top 10 felfedezés a bibliai régészetben (2021)

1. Újabb holt-tengeri tekercsek ‒ A régészek kéttucat újabb tekercstöredéket fedeztek fel egy a Holt-tengerhez közel fekvő barlangban. A töredékek legnagyobb része Zakariás és Náhum könyvének görög fordítását tartalmazza.



2. Újabb zsinagóga Magdalában ‒ Újabb első századi zsinagógát fedeztek fel Magdalában, ahol korábban (2009) már előkerült egy ugyancsak Jézus korára datálható zsinagóga. A mostani felfedezés mutatja, hogy a Genázáreti-tó partján fekvő település jelentős központ volt az Újszövetség korában.


3. Gedeon korsója: „Jerubbaál” felirattal ‒ A Lákishoz közeli Khirbet al-Ra‘i-ban dolgozó régészek egy korsótöredéket találtak, rajta a „Jerubbaál” felirattal. Ez a név Gideonnak, Izrael bírájának másik elnevezése volt (Bír 6:32). Amennyiben a név rá vonatkozik, ez az első eset, hogy a Kr. e. 12–11. században működő bírák nevét feliraton megtalálták.



4. Egy keresztrefeszített csontja Britanniában ‒ Cambridge grófságban egy római temető feltárásakor került elő egy keresztrefeszített ember bokacsontja, amelyet egy szöggel ütöttek át. A lelet pontos megfelelője annak, amit az 1980-as években Jeruzsálemben találtak. Ezzel együtt jelenleg négy régészeti bizonyítékkal rendelkezünk a rómaiak brutális kivégzési szokásáról.



5. Az Uzziás-kori földrengés bizonyítékai ‒ A Dávid Városában dolgozó régészek úgy vélik, hogy a Kr. e. 8. században, Uzziás király korában történt földrengés régészeti maradványait találták meg. Ez a földrengés olyan hatalmas volt, hogy a prófétai szövegek is megemlékeztek róla (Ámos 1:1, Zak 14:5).



6. Hofra fáraó sztéléje ‒ Egy egyiptomi farmer bukkant rá egy jó állapotban lévő sztélére, amely az egyiptomi Hofra (Apriész) fáraó korára datálható. A Biblia szerint ez az egyiptomi uralkodó volt trónon akkor, amikor a babilóniaiak Kr. e. 586-ban lerombolták Jeruzsálemet (Jer 44:30).



7. Gileád balzsama egy ametiszt gemmán ‒ A gileádi balzsam (parszimon) első ábrázolását találták meg egy ametiszt pecsétkövön, amely a jeruzsálemi Templomhegyről származó törmelék átszitálásakor került elő.



8. Bíborral festett gyapjú Timnából ‒ A Central Timna Valley (CTV) kutatócsoport tette közzé, hogy a rézbányák és a rézfeldolgozás kutatása közben bíborral festett gyapjúszöveg maradványaira bukkantak. Ezek a textil-leletek igen ritkák, eddig csak a Júdeai-sivatag barlangjaiból kerültek elő hasonlók.



9. A legkorábbi ábécés-felirat Izraelben ‒ A Lákisban (Tel Lachish) folyó ásatások során bukkantak rá a Dél-Levante legrégibb ábécés feliratára, amely a Kr. e. 15. századból származik. Az előzetes megfejtések szerint neveket és a „nektár” szót is tartalmazza. Eddig csak a Kr. e. 13. századból ismertek kanaáni írással írt szöveget.



10. Hamis súly (gera) ‒ A City of David Archaeological Park területén egy érdekes hamis súlymérték került elő az Első Templom korából. Ezeknek használatát egyébként a Biblia szigorúan tiltotta: „Ne legyen a te zsákodban kétféle súly: nagyobb és kisebb” (5Móz 25:13).





86 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page